Tulin juuri kotiin Radio Suomen Naisten illasta. Minusta siellä oli tosi hauskaa mutta ainahan aika loppuu kesken. Olen kiitollinen Päivi Istalalle, että antoi minun tulla täältä maalta mukaan ohjelmaan.

Olin aika hämmästynyt muiden ehdokkaiden Helsinki-keskeisyydestä siitäkin huolimatta, että he kaikki olivat Helsingistä. Kärkevimmät kommentit studiosta eivät päässeet eetteriin, koska pidimme taukoa merisääraportin ajan. Erityisesti muistan vihreiden Minerva Krohin lausuman siitä, että Helsinki on ainoa paikka, johon kansainväliset sijoittajat haluavat investoida.

Salon seutu on hyvin kansainvälistä, ja täällä toimii useita kansainvälisesti omistettuja yrityksiä, mutta ilmeisesti sitä ei nähdä Helsingistä asti. Lehdistä luemme yt-neuvotteluista ja irtisanomisista, kun kansainväliset yritykset siirtävät toimintaansa muualle, mutta ei otsikoissa puhuta mitään Helsngistä. Tästä voisi hidas maalainen päätellä, että kansainvälisiä yrityksiä on myös muualla kuin Helsngissä.

Taisin taas hermostuttaa Tuula Haataisen, tällä kertaa radiossa. Olemme hänen kanssaan käyneet sanailua sähköpostitse silloin kun hän oli opetusmininsterinä. Luin muuten otteita hänen vaalikirjastaan joulun alla. Se ei saanut minua näkemään asioita samalla tavalla kuin hän, mutta opetti kyllä sen, että Helsingissä vaalityön tekeminen on verrattomasti edullisempaa ja helpompaa kuin maakunnissa.

Helsinkiläinen ehdokas voi matkustella tilaisuuksiin HKL:n kuukausikortilla eikä matkoihin tarvitse tärvätä tuntikausia suuntaansa. Lisäksi joka paikassa on paljon ihmisiä. Niinpä yhdellä seisomalla voi jakaa tuhansia esitteitä, kuten Minerva Krohn kehui tehneensä hiljattain. Omassa kunnassani Kiskossa on vain 1800 asukasta ja siihen on laskettu kaikki vastasyntyneetkin. En siis kadehdi Lapin kansaedustajaehdokkaita vaan nostan hattua, että jaksavat tehdä vaalityötä ja kiertää maakuntaa.

Suomessa puhutaan siitä, kuinka maaseutu pitää pitää asuttuna. Miten niin pitää pitää asuttuna? Aivan kuin olisimme aseella uhaten suostutelleet jotkut onnettomat lähtemään kaupungista ja muuttamaan maalle ja nyt heitä pitää estellä muuttamasta takaisin. Tosiasiassa on niin, että ihmisiä jatkuvasti muuttaa maalle. Radiopaneelin osanottajat totesivat tauolla, että kohta maaseutu tyhjenee. Totesin siihen, että niinhän tässä on puhuttu jo 50 vuotta. Miksei se ole jo tyhjentynyt? Todellisuudessa sekä vihreät että demarit näyttivät kiivaimmin todistelevan, että ainoa tärkeä paikka Suomessa on Helsinki.

Olkoon. Jotkut meistä vaan silti haluavat asua maalla. Piste.

Tässä ohjelman radiokanavan linkki:

http://www.yleradiosuomi.fi/

Tässä linkki arkistoon, josta ohjelman voi löytää:

http://lotta.yle.fi/ijulkaisu.nsf/sivut/kuunteluarkisto