Pidimme eilen iltapäivällä keskustelutilaisuuden perheiden tilanteesta. Marja Lindfors, Anne Ellä ja minä olimme päättäneet järjestää tilaisuuden yhdessä. Olemme kaikki naisyrittäjiä ja meillä on kaikilla lapsia. Siksi ajattelimme puhua työn ja perheen yhdistämisestä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tilaisuudessa oli alueen vaikuttajanaisia, äitejä ja isoäitejä. Oli todella virkistävää jutella asioista niiden oikeilla nimillä ja saada kuulla mitkä asiat muille naisille ovat tärkeitä.

 

Paitsi valtakunnan politiikkaa, perheiden vaihtoehtoja ja niihin löytyviä ratkaisuja sivuttiin keskustelussa kuntapolitiikkaa ja ihmisten äänestysalttiutta. Samalla lapset elämöivät taustalla, omani ja muiden.

 

Emmehän me ihan kaikesta samaa mieltä olleet, mutta aika paljon kuitenkin löytyi samaa ajatusmallia. Pohdimme yrityksen hoidossa käytettävien järjestelmien soveltamista kuntiin. Totesimme, että ehkä tilivelvollisuuden lisääminen kunnissa olisi aiheellista, mutta muutoin kunnan tehtävä ei ole sama kuin yrityksen.

 

Näimme ongelmana sen, että kuntia hoidetaan 12 kuukauden syklissä vaikka päätöksien seuraamukset näkyvät vasta ehkä 20 vuoden kuluttua. Yritysmaailmaa moititaan kvartaalitaloudesta, mutta kuntien omakin toiminta heijastaa usein todella lyhytnäköistä ajattelua.

 

Itse haluan lainsäädäntöön kuntia velvoittavaksi esim. IVA:n käytön. Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi on menetelmä, jossa kuntien päätöksiä valmistelevat virkamiehet joutuvat tekemään järjestelmällisen tutkimuksen useiden eri päätösvaihtoehtojen vaikutuksista ennen päätöksen tekoa. Eri vaihtoehdot seuraamuksineen esitellään luottamusmiehille ennen kuin päätöksiä tehdään ja siten voidaan päätöksen perusteiksi ottaa jotain muutakin kuin pelkkä raha. Tämä ja monia hyviä suosituksia kunnille on jo tuotettu Stakesissa, mutta ainakaan pienissä kunnissa ei niistä mitään välitetä. Siksi tarvitaan lain tuoma velvoite.

 

Kunnissa ei tajuta sitä, miten paljon enemmän rahaa menee siihen, että evätään apua ongelmien alkuvaiheessa. Kun ongelmaperhe jätetään ilman tukea ja apua, läjähtää kunnalle ehkä muutaman vuoden kuluttua se 50 000 euron lasku, jonka lapsen huostaanotto maksaa.