Seppo Ruotsalainen on kirjoittanut lehden mukaan kirjan nimeltä Syrjäytyminen, syrjäyttäminen. En ole kirjaa lukenut, ainoastaan arvostelun paikallislehdestä, mutta Ruotsalaisen teesit syrjäytymisestä tuntuvat artikkelin mukaan oikeansuuntaisilta. Ainakin nykyään on aivan selvästi nähtävissä, että julkisella vallalla ei ole halua pitää ihan kaikkia mukana yhteiskuntaa rakentamassa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Halu syrjäyttää näkyy monenlaisena pienenä ja isona simputuksena. Itse olen perehtynyt maaseudulla asuvien kurmottamiseen. Maalla asuvilta viedään koulut, kirjastot ja muut palvelut kauas niin, ettei ilman omaa autoa ole mitään mahdollisuuksia elää. Julkinen liikennehän on viety jo kauan sitten, joten mitään vaihtoehtoja auton käytölle ei ole.

 

Lähikoulujen sulkemisen seurauksena lapset matkustavat pitkiä aikoja päivittäin eikä heillä enää ole hyötyliikuntaa, kun ei voi pyöräillä tai kävellä kouluun. Jo nyt on lapsilla ja nuorilla monenlaisia tukielinvaivoja ja liikalihavuutta. Kun pitkien bussimatkojen vaikutukseen lisätään tietokone ja TV, on paketti valmis: kouluterveydenhoito ei voi asialle juuri mitään.

 

Nämä kaukana koulunsa käyvät ovat siis lähtökohtaisesti omia isiään huonommassa asemassa. Heidän terveytensä lisäksi on koulumenestyskin keskitasoa huonompaa, sillä puolentoista tunnin bussimatkan jälkeen lapsikin on väsynyt. Aamulla on lähdettävä liikkeelle tosi aikaisin ehtiäkseen kouluun. Läksyjen kimppuun päästään vasta 10 tai jopa 11 tunnin päivän jälkeen, ja kun ne on tehty, on turha haaveilla enää liikuntaharrastuksista.

 

En pyydä maaseudulle mitään erityistä. Maaseutua ei tarvitse PITÄÄ asuttuna. se pysyy kyllä asuttuna itsestään. Olisi vain mukavaa, jos meidät jätettäisiin rauhaan. Ja tajuttaisiin, ettei maaseutu ole pelkkää maanviljelystä, eikä se toisaalta ole alikehittynyttä kaupunkiakaan. Parasta maaseudulla on maaseutu.

 

Jotkut meistä tulevat kamppailemaan lastemme syrjäyttämistä vastaan kaikin keinoin. Maaseudulla on älyllistä elämää. Pysymme täällä vaikkei muuta kuin demariministerien kiusaksi.

 

Post Scriptum: Opetusministeri Kalliomäen mielestä lapset ja nuoret saavat psykososiaalisen oppilashuollon ja kouluterveydenhuollon palveluja epätasa-arvoisesti. Voi pyhä yksinkertaisuus! Totta kai niin on: emmehän me saa koulutustakaan tasa-arvoisesti kun kouluja koko ajan suljetaan!