Ydinenergiaa ollaan meille ajamassa kuin käärmettä pyssyyn, Koko menneen hallituskauden ovat Pekkarinen ja kumppanit miettineet miten niitä uusiutuvia energialähteitä saataisiin enemmän käyttöön. Kansa huutaa veronalennuksia, mutta ministeriö työryhmineen ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nyt on edessä se, mitä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Miksi vasta nyt?

 

En löydä muuta syytä tälle hallituksen hitaudelle vaihtoehtoisten energiamuotojen suosimisessa kuin sen, että energialobby on niin voimakas. Lobbauksen voima on suorassa suhteessa siihen käytetyn rahan määrään, ja sitähän suurilla energiayhtiöillä on.

 

Keskitetyt energiaratkaisut ovat siitä mukavia Fortumille ja vastaaville, että niistä on helppoa saada omansa pois. Eli energiasta maksetaan se, mitä määrätään.

 

Fiksuimpia meidän muiden kannalta olisivat hajautetut ratkaisut, joissa esim. kylän yhteisen viemärilaitoksen metaanikaasut käytettäisiin talojen lämmittämiseen tai autojen polttoaineeksi. Lähienergian käyttö vähentäisi kuljetusten päästöjä ja jos maaseudun asukkaiden autotkin kulkisivat näitä haitallisia kaasuja pois kuluttaen, olisi ratkaisu kaikille hyvä. Paitsi tietysti suurille energiayhtiöille. Siksikö näitä ratkaisuja ei ole saatu aikaan?