Ulkoministeri Ilkka Kanerva kirjoittaa Salon Seudun Sanomissa, että sinivihreän hallituksen arvot näkyvät sen ohjelmassa. Erääksi näistä arvoista Kanerva listaa sen, että perusopetukseen satsataan kohdentamalla ikäluokkien pienenemisestä aiheutuva säästö opetuksen laadun parantamiseen. Hänen mukaansa tavoitteena on opetusryhmien koon pienentäminen sekä tuki- ja erityisopetuksen vahvistaminen.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

On hienoa, että maan hallitus on näin viisaisiin linjauksiin päätynyt. Ongelmaksi jää, ettei näitä linjauksia lainkaan noudateta kunnissa. Ja kunnissahan se perusopetuksen resurssointi oikeasti tapahtuu.

 

Jo vuosia on kunnissa riehunut viikatemies pienten opetusryhmien ja pienten koulujen kimpussa. Perusteena moiselle on nimenomaan mainittu hallituksen linjaukset ja valtionosuusuudistuksen tuomat tulojen leikkaukset, kun valtio on raskaalla kädellä ruiminut niitä kuntia, jotka eivät ole tajunneet suuruuden ekonomian kauneutta.

 

Turha on hallituksen hurskastella linjauksillaan, jollei se samalla antamallaan rahoituksella ohjaa kuntien kättä. Kun kaiken hyvän mittariksi riittää raha, on ohjaus tehtävä perusopetuksen valtionosuusjärjestelmällä. Tai sitten on oikeasti lailla säädettävä rajat opetusryhmien koolle. Kunnissa useimmiten vain pakolla on merkitystä. Tutkimustulokset lasten hyvinvoinnista, oppimistuloksista ja ehkäisevien tukitoimenpiteiden siunauksellisuudesta kaikuvat kuuroille korville, kun taloutta tarkastellaan vain 12 kuukauden pätkissä.

 

Kovasti toivoisin, että lasten vanhemmat nousisivat kapinaan, kiipeäisivät barrikadeille ja nostaisivat suuren äläkän lastensa puolesta. Mutta siihen ei taida jäädä voimia raskaan työpäivän päätteeksi, kun on vielä kotikin hoidettava jotenkuten. Voi tätä väsynyttä väkeä.